KASVISRUOKAA KEITTIÖIHIN!
- UUDET KASVISRUOKAOHJEET ON JULKAISTU

EkoCentria on kehittänyt ammattikeittiöille ja erityisesti julkisten ruokapalveluiden käyttöön
uusia proteiinipitoisia kasvisruokaohjeita, joissa on käytetty monipuolisesti kotimaista
kasviproteiinia. Tavoitteena on edistää kasvisruokien tarjontaa, monipuolistaa reseptiikkaa
sekä tehdä tunnetuksi soijalle vaihtoehtoisia, kotimaisia kasviproteiineja.

Kaikki 15 uutta reseptiä on vakioitu 100 henkilölle. Lisäksi kahdeksasta ohjeesta on tuotettu
reseptivideot, joissa esitellään havainnollisesti erilaisten kasviproteiinien, kuten härkäpavun,
linssien ja kypsien kasviproteiinivalmisteiden käyttöä.

Reseptiikkaa on kehitetty yhteistyössä Savon koulutuskuntayhtymän ravintolapalveluiden ja Servican kanssa. Työtä on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö ja Viestintävalkea on tuottanut reseptien esittelyvideot.

Kaikki reseptit ja videot voit katsoa alla olevista linkeistä.

Reseptit löytyvät myös

  • Ekoruokakoneesta, jossa reseptiikkaan voi testata luomun lisäämisen vaikutuksia annoshintaan ja luomuprosenttiin (tulossa kesäkuun aikana)
  • Jamix tuotannonohjausjärjestelmästä

1) Ensimmäisenä sukellamme Härkäpapucurryn tuoksuihin. Video esittelee kotimaista ja monipuolista härkäpapua, joka muuntautuu eksoottiseksi ruoaksi mausteiden saattelemana.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.


100 hlön ohje 


2) Seuraavana nautimme kauniinväristä Punajuurisosekeittoa. Videossa nostona on ruokarae-linssilisuke, jolla saadaan kätevästi lisäproteiinia erilaisiin kasvisruokiin.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.


100 hlön ohje
 

3) Marinoidussa lehtikaali-valkopapusalaatissa on uutuusarvoa - mutta perinteisellä kikalla, moneen erilaiseen käyttöön sopivalla marinadilla, joka korostaa kasvisten omaa makua. Kaunis, yksikertainen ja helppo salaatti - ja saa varmasti veden kielelle.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.


100 hlön ohje
 
4) Nyt siirrymme opetuksellisempaan suuntaan. Härkäpaputerriini perustuu seitaniin, joka ammattikeittiöille on uudempi tuttavuuus. Siksi sen valmistus käydään videolla läpi havainnollisesti.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.

     
Terriinin ohje
 
5) Uunimunakkaassa on nostalgiaa, mutta sen maine on myös kyseenalainen aikonaan täytteenä käytettyjen pakastekasvisekoitusten johdosta. Nyt nostamme munakkaan uuteen arvoonsa - proteiinipitoisena se on kasvisruokailijoille (lakto-ovoveg.) erinomainen ja moneen käyttötarkoitukseen soveltuva ruoka.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.


10 hlön (yksi 1/1 65 GN vuoka) ohje
 
6) Talonpojan kasvisvuoka -videolla on nostettu esille täysjyväviljaa tärkeänä osana kasvisruokavalioita. Ruoka sisältää kotimaista täysjyväohraa.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.

     

100 hlön ohje
 
7) Juuresröstissä muistutetaan sesonginmukaisten kasvisten ja juuresten käytöstä. Rösti on helppo valmistaa myös ammattikeittiössä ja sillä voidaan korvata ns. kappaleruokia.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.


100 hlön ohje
 
8) Kaurainen sweet&sour -kastike ohjaa katsojaa uusien, kypsien kasviproteiinivalmisteiden käyttöön. Reseptissä on kaura-palkokasvivalmistetta, mutta ohje sopii käytettäväksi yhtä hyvin kaikille vastaaville kypsäproteiinivalmisteille.

Kuvaa klikkaamalla pääset katsomaan videon.


100 hlön ohje

9) Intialainen kaalivuoka

10) Parsakaalinen pastavuoka

11) Parsakaalinen härkäpapuvuoka

12) Kasviskeitto

13) Afrikkalainen höystö

14) Porkkanakeitto, rakuunainen

15) Kasviswokki

16) Kesäkurpitsakastike

17) Linssisalsa

18) Papu-paprikalisäke

19) Marinoitu linssi, ruokarae -lisäke