Ammattikeittiöt kestävän kehityksen edelläkävijöinä

Ammattikeittiöillä on merkittävä rooli koko elintarvikeketjussa. Suomessa ammattikeittiöt jaetaan yksityisiin ja julkisiin toimijoihin, jotka eroavat erityisesti elintarvikkeiden hankintatavoissa. Ammattikeittiöt tarjoavat yhteensä runsaat 890 milj. ateriaa vuodessa. Suomalainen syö keskimäärin 165 ammattikeittiöiden valmistamaa ateriaa vuosittain kahviloissa, ravintoloissa, henkilöstöravintoloissa, hoitokodeissa, kouluissa, päiväkodeissa jne. Julkinen sektori eli koulut, sairaalat, päiväkodit, puolustusvoimat sekä kuntien ja valtion virastot ja laitokset valmistavat noin 419 miljoonaa ruoka-annosta vuosittain, mikä tarkoittaa n. 350 miljoonan euron raaka-ainehankintoja.

Ammattikeittiöissä ympäristöasiat liittyvät jokapäiväiseen toimintaan ja kehittämiseen. Ammattikeittiöt näyttävät esimerkkiä tuottamalla ruokapalvelunsa kestävästi ja viestimällä sen asiakkailleen. Ruokalistan ja hankintojen suunnittelu ovat tärkeimmät keinot edistää kestävää kehitystä. Kasvipohjaiset, sesongin mukaiset ja luonnonmukaiset raaka-aineet ovat kestäviä ruokavalintoja. Ympäristöasiat tulee ottaa huomioon myös muissa prosesseissa, kuten ruoan valmistuksessa, jakelussa, varastoinnissa, puhtaanapidossa, jätehuollossa jne.

Valtioneuvoston periaatepäätös ja hallitusohjelma kannustavat julkisia ruokapalveluita toimimaan kestävän kehityksen mukaisesti ja toteuttamaan kestäviä ruokahankintoja.

EkoCentria tukee julkisia ja yksityisiä ammattikeittiöitä kestävän ruokaketjun toteuttamisessa. Tarjoamme koulutuksia ja neuvontaa sekä tuotamme aineistoa keittiöiden ympäristötyöhön.

Lisätietoa koulutuksistamme ja asiantuntijapalveluistamme

Mainostoimisto Kuopio | Digitoimisto | Internet -sivut