Kesäkuu 2012

Tuore parsa

on napakka ja kiinteä. Nuput varren päässä ovat umpinaiset ja tiiviisti supussa. On hyvä merkki, jos kuuluu narskuva ääni hangattaessa parsatankoja kevyesti yhteen.

Kiehauta 2 litraa vettä puolelle kilolle parsaa, lisää 1 rkl suolaa ja 1 - 2 palaa sokeria. Myös tilkka sitruunamehua, öljyä tai nokare voita sopivat keitinveteen hyvin. Lisää parsat ja anna niiden kiehua hiljalleen. Vihreä parsa ja ohuet valkoiset parsat kypsyvät jopa alle viidessä minuutissa. Tukevampi valkoinen ja violetti parsa vaativat vähintään 5 - 7 minuutin, jopa 10 minuutin keittoajan. Aika lasketaan siitä, kun vesi uudelleen parsojen lisäämisen jälkeen alkaa kiehua.

Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä. Valuta parsat hyvin esimerkiksi astiapyyhkeen tai talouspaperin päällä.

Parsan keittämiseen et välttämättä tarvitse erityistä parsakattilaa. Voit keittää parsat laakeassa kattilassa lappeellaan. Teräksinen tai pinnoitettu paistinpannu on myös hyvä. Jos käytettävissäsi on kapea, korkea kattila, sido parsat tiiviiksi nipuiksi 8 - 10 versoa kuhunkin. Herkät nuppuosat saavat jäädä veden pinnan yläpuolelle.

Parsa tarjotaan tavallisimmin alkuruokana.

Lähde Kotimaiset Kasvikset ry, Lue lisää...

Vihreä kasvislautanen

1 nippu (500 g) vihreää parsaa
Lisäksi valintasi mukaan:
1-2 pientä kesäkurpitsaa
1 parsakaali
200 g vihreitä papuja
300 g ruusukaalia
3 vartta lehtiselleriä
Kastike:
2 rkl hunajaa
2 rkl valkoviinietikkaa
1 tl öljyä
1 tl soijakastiketta
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna

Huuhtele ja paloittele kasvikset. Kypsennä puolikypsiksi joko keittäen tai mikrossa.
Sekoita kastikkeen raaka-aineet kattilassa ja kuumenna niin kauan, että hunaja sulaa. Asettele kasvikset tarjoilulautaselle ryhmittäin ja kaada kastike kasvisten päälle.
Tarjoa heti. Sopii lisäkkeeksi niin kala- kuin liharuoillekin.
Vinkki: Inkiväärin voit vaihtaa valkosipuliin.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry (kts. lisää parsaohjeita)

Takaisin kuukausivalintaan