Heinäkuu 2012

Mansikka

Mansikka, tuo punainen kesäherkku on itse asiassa ruusukasvien heimoon kuuluva hedelmä, jonka syötävä osa on paisunut, mehukas kukkapohjus. Mansikassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa ja lisäksi se sisältää runsaasti kuitua. Mansikka ei kestä pitkää tuoresäilytystä pehmeytensä ja mehukkuutensa vuoksi.

Mansikkaa käytetään erilaisiin hilloihin, mehuihin, hedelmäsalaatteihin ja kakkuihin. Yleensä mansikan rakenne kärsii pakastettaessa, minkä takia mansikoihin on hyvä lisätä hieman sokeria.

Mansikoita voi käydä poimimassa myös itse, omaa paikkakuntaasi lähellä olevat tilat löydät täältä

Mainio mansikkakakku

Kääretorttuun:

4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl peruna- tai ohratärkkelysjauhoa
0,5 tl leivinjauhetta

Täytteeseen:

1 - 2 dl mansikkasurvosta
3 dl viipaloituja mansikoita

Hyytelöön:

6 liivatelehteä
1 - 2 rkl mehua
0,5 l mansikoita
0,5 - 0,75 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa

Koristeluun:

1 dl vispikermaa vatkattuna
5 dl mansikoita

  • Vatkaa munat ja sokeri kestäväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahdon joukkoon. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 225 asteessa 8 - 10 minuuttia uunin keskiritilätasolla.

  • Levitä kääretorttulevylle ensin mansikkasurvos ja sitten viipaloidut mansikat. Kääri rullaksi. Leikkaa kääretorttu noin 2 cm:n viipaleiksi ja vuoraa niillä tasapohjainen pyöreä, sydämenmuotoinen tai pitkänomainen vuoka.

  • Anna hyytelön liivatelehtien pehmetä kylmässä vedessä, ja liuota ne kuumaan mehutilkkaan. Soseuta mansikat ja vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita mansikkasoseeseen sokeri, vaniljasokeri, liivateseos ja kermavaahto.

  • Kaada seos vuokaan kääretorttuviipaleiden päälle. Tasoita pinta. Anna hyytyä kylmässä vähintään 4 tuntia. Kumoa kakku tarjoiluastiaan ja koristele mansikoilla ja kermavaahdolla.

Ohje: Kotimaiset Kasvikset ry